Shepherd's pie!
Dess doft som får det att vattnas i munnen.
Jag pratar givetvis om Shepherd's pie!
Du behöver:
( 4 portioner )
Till potatismoset:
X 1 kg potatis
X Kryddor:
- 1 tsk salt
- 1 tsk vitpeppar
- 1 tsk vad du själv föredrar ( jag använder vitlökspulver)
X 2 dl mjölk ( vill du ha ett rikare mos, använd grädde istället)
X 25 gram smör
Gör såhär:
1: Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg i lite salt.
Skala potatisen, dela och lägg sedan ner i vattnet. Låt koka tills mjuka, i cirka 15 minuter.
2: Ånga av potatisen. Pressa det sedan i en potatis press, eller mosa.
3: Koka upp mjölken under ett vaksamt öga. Tillsätt sedan smöret när mjölken har kokat upp. Ställ åt sidan.
4: Ta fram en elvisp och börja vispa potatisen. Tillsätt sedan lite av mjölk blandningen, och forsätt att vispa. Smaka sedan av med de kryddor du vill ha.
Till köttfärsen:
500 gram köttfärs
1 tsk smör
2 gula lökar
1/2 paket krossade tomater/ 6 msk tomatpuré
Kryddor:
- 1 tsk salt
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk vitpeppar
1 kött buljong tärning
4 dl vatten
1 dl vispgrädde
Gör såhär:
1: Börja med att hacka löken och sedan bryn den lätt i en stekpanna. Lägg sedan i köttfärsen.
2: När köttfärsen är färdig stekt, så tillsätt vatten och buljongen. Rör runt till blandat. Lägg sedan i de krossade tomaterna samt kryddorna du vill ha. Låt koka upp i tio minuter.
3: Häll i grädden, sänk värmen och rör om.
Ställ åt sidan.
Sätt ihop pajen:
1: Sätt på ugnen på 200*C.
2: Smöra en lagom stor form.
Lägg köttfärsen i bottnen och toppa med potatis moset. Sätt in i ugnen och låt stå inne i cirka 15 minuter tills fin färg på moset.
Ta ut och servera med en höstsallad, ost och ketchup.
Smaklig måltid!
/ Summer